Financieel

Wat is een verklaring van erfrecht?

Nadat iemand overlijdt worden alle bezittingen geërfd aan familie. Je hoort steeds vaker dat er ruzies in de familie ontstaan, zodra zij een erfenis moeten gaan verdelen. In sommige gevallen wordt hier zelfs fraude bij gepleegd, wat echt verschrikkelijk moet zijn tegenover de overledenen. Om dit te voorkomen kan het daarom verstandig zijn om een erfrecht verklaring aan te vragen. In dit blog lees je waarom het verstandig is om zo’n verklaring aan te vragen en wat de eventuele kosten hiervoor kunnen zijn.

Waarom?

Tegenwoordig worden erfenissen steeds ingewikkelder. Er zijn steeds meer samengestelde gezinnen, omdat mensen meerdere keren trouwen en dan kinderen hebben van meerdere huwelijken. Maar hoe regel je dan de erfenis? Dit kan vaak tot ruzie lijden. Om er zeker van te zijn dat de erfenis eerlijk wordt verdeeld is het daarom verstandig om een erfrecht verklaring aan te vragen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er in de familie na het overlijden van een dierbare niet van die heftige ruzies gemaakt hoeven te worden.

Kosten

Het is lastig om er een specifiek bedrag aan te koppelen. Bij sommige notarissen kun je dit al aanvragen vanaf 145 euro. Alleen zal de prijs steeds hoger oplopen als je meerdere erfgenamen wilt aanvragen. Verder kan het ook afhangen van hoelang het voor een notaris duurt om onderzoek te doen. Zo moet een notaris onderzoek doen bij de burgerlijke stand en het Centraal Testamentenregister. Des te meer papieren en informatie jij zelf aanlevert des te sneller die proces gaat en des te lager de kosten. Het onderzoek kan soms enkele weken duren en dan kan de prijs al oplopen naar rond de 220 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *