Een uitvaartverzekering afsluiten? Waarom zou je dat eigenlijk doen

A clean 1 Euro coin reflecting the map of Europe printed on the 50 Euro banknote.

Wanneer je een uitvaart verzekering hebt afgesloten dan zijn de meeste kosten van jouw uitvaart gedekt. Daarmee voorkom je dat jouw nabestaanden voor hoge kosten komen te staan. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om zelf te sparen voor de kosten van jouw uitvaart. Maar de meeste mensen sparen toch liever voor een vakantie. Vaak wordt spaargeld ook gebruikt voor dingen die kapot gaan in huis zoals een wasmachine. Wanneer je zelf geld spaart voor je uitvaart vergt het heel veel discipline om dit bedrag niet alsnog op te maken. Daarnaast is het belangrijk te weten dat banken vaak de bankrekening van een overleden persoon blokkeren. Dan kunnen nabestaanden niet bij jouw spaargeld komen en zullen daardoor de kosten eerst zelf moeten voorschieten. 

Het verschil tussen een uitvaart verzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Tussen een uitvaart verzekering, ook wel begrafenis verzekering genoemd, en een overlijdensverzekering zit verschil. Zo keert een uitvaart verzekering altijd uit bij overlijden en in de meeste gevallen moet dit geld worden gebruikt voor de uitvaart. Een overlijdensrisico verzekering keert alléén uit als de verzekerde tijdens de looptijd van de overlijdensverzekering overlijdt. Het bedrag wordt uitgekeerd aan de begunstigde en deze kan het geld van de overlijdensrisicoverzekering vrij besteden. Daarom wordt er vaak een overlijdensrisicoverzekering afgesloten wanneer men een koophuis heeft. Na overlijden kan dan bijvoorbeeld een deel van de hypotheek worden afgelost. 

Welke soorten uitvaart verzekering zijn er?

In principe kun je kiezen uit 3 verschillende soorten uitvaart ofwel begrafenis verzekeringen; de Natura verzekering, de kapitaal verzekering en de sommenpolis. 

  • De natura verzekering,hierbij schakelt de verzekering een uitvaart ondernemer in. Meestal is de verzekeraar ook de uitvaart onderneming. Het geld wordt direct overgemaakt naar deze uitvaart ondernemer en zij regelen dan ook alles met betrekking tot de uitvaart. 
  • De kapitaal verzekering waarbij een vooraf bepaald bedrag wordt vastgezet en waarvoor per maand een vaste premie betaald moet worden. Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een kapitaalverzekering moet door de nabestaanden worden besteed aan de uitvaart. De nabestaanden moeten bij een kapitaal verzekering zelf veel meer regelen dan bij een natura verzekering
  • De sommenpolis, waarbij nabestaanden een vast bedrag krijgen uitgekeerd. Het principe is gelijk aan de kapitaal verzekering maar het bedrag dat wordt uitgekeerd hoeft niet gebruikt te worden voor de uitvaart maar mag ook voor andere doelen worden gebruikt.

Je sluit een uitvaart ofwel begrafenis verzekering af om nabestaanden niet op kosten te jagen. Maar een uitvaart verzekering kost veel geld. Het loont altijd om uitvaart verzekeringen vooraf met elkaar te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *