De reden achter het nemen van een lening zodat je zonnepanelen kan kopen

zonnepanelen lening

Dit artikel gaat over de vraag waarom je geld zou lenen om zonnepanelen te kopen. Naast een zonnepanelen lening zijn er andere financieringsvormen. Die komen ter vergelijking hier ook aan de orde.

Financieringsvormen zonnepanelen

Als je het geld ervoor niet hebt of dat liever houdt voor andere uitgaven, dan heb je drie opties om toch zonnepanelen voor op je huis te verkrijgen. Die opties zijn huren of leasen van zonnepanelen, of geld lenen om ze te kopen. Uiteraard pas je alleen een van de opties toe, als de opbrengst van zonnepanelen, in de vorm besparing op je elektriciteitrekening, groter is dan het totaal van de kosten. Bij de berekening van de opbrengst zal je enige aannames moeten doen, maar je vindt op diverse websites berekeningen daarvan, zoals die van Milieu Centraal.

lening zonnepanelen

Zonnepanelen huren of leasen

Er bestaan weinig verschillen tussen huren en leasen. Het verschil met kopen, door al of niet geld ervoor te lenen, is dat de zonnepanelen niet van jou zijn. Als er een optie is tot koop aan het eind van de huur-/leaseperiode, dan kunnen die dat alsnog worden. De installatie en het onderhoud worden geregeld door de verhuurder respectievelijk het leasebedrijf. Je betaalt een vast maandelijks bedrag.

Geld lenen

Bij een zonnepanelen lening, koop je de panelen, laat je die installeren en regel je ook zelf het geringe onderhoud. Je betaalt een vast maandelijks bedrag aan de leningverstrekker, bestaande uit een aflossing en rente. Er zijn gemeenten die een lening voor zonnepalen met gunstige voorwaarden verstrekken. Ook het Nationaal Warmtefonds biedt leningen met een speciale rente. Er bestaat geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen meer. Maar ook in dit geval kan het zijn dat de gemeente een subsidieregeling biedt. Omdat de panelen van jou zijn, kan je de betaalde BTW terugvragen van de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *